آموزش برق ساختمان

آشنایی با انواع لوازم برق کشی ساختمان 

تصویری از لوله برق

آشنایی با انواع لوازم برق کشی ساختمان


سیم کشی و برق کشی ساختمان یکی از مهمترین و حساسترین اجزای هر پروژه ساختمانی است. همان طور که می‌دانید، امروزه ما تقریبا همه کارهای روزمره خود را با برق انجام می‌دهیم. برای همین باید در زمان سیم کشی و برق کشی ساختمان برای به وجود آوردن بهترین حالت برای دسترسی راحت به برق تلاش شود. از طرف دیگر برق کشی نامناسب می‌تواند خطرات بسیاری را در پی داشته باشد و موجب آتش سوزی یا برق گرفتگی در ساختمان باشد. برای این که بتوانیم از همه این خطرها جلوگیری کنیم، باید از بهترین ابزارهای ممکن برای سیم کشی تصویری از لوله برقاستفاده کنیم. استاندارد بودن لوله برق، زانویی برق، خرطومی برق و … از مواردی هستند که باید به آن دقت بسیار زیادی بکنیم. در این متن قصد داریم لوله برق و برق ساختمان بپردازیم و به این پرسش‌ها پاسخ دهیم که:

  • ابزار آلات مورد نیاز برای پروژه برق ساختمان چیست؟
  • چرا در برق کشی ساختمان از لوله برق استفاده می‌شود؟
  • لوله برق چه انواعی دارد؟
  • برای نصب لوله برق از چه اتصلاتی استفاده می‌شود؟


ابزار آلات مورد نیاز برای پروژه برق ساختمان چیست؟

همان طور که می‌دانید، یکی از عوامل تعیین کننده در کیفیت فعالیت‌های فنی ابزار آلات مناسب است، انجام درست پروژه برق ساختمان نیز از این موضوع مستثنی نیست و هر پروژه برق کشی ساختمان یا تعمیر برق ساختمان به ابزارآلات مختلفی نیاز دارد. اکثر پروژ‌های برق ساختمان به ابزارآلات دستی و ساده‌ای نیاز دارند. ابزار آلاتی که احتمالا پیش از این نیز با آن‌ها کار کرده‌اید یا نام آن‌ها شنیده‌اید از این ابزار آلات می‌توان به متر، پیچ گوشتی، چکش، لوله برق و مواردی از این قبیل اشاره کرد. همان طور که مشخص است. این ابزارآلات نیز در همه جا در دسترس است و شما می‌توانید به راحتی آن‌ها را تهیه کنید.

علاوه بر ابزار آلات مذکور وسایل دیگری هم می‌توانند، به شما در پروژه برق ساختمان کمک کنند. از این ابزار‌ها هم می‌توان به مواردی چون ولت متر، چراغ قوه و مواردی از این قبیل اشاره کرد که در مواقع خاص می‌توانند به شما کمک کنند. هر چه کیفیت ابزارآلات مورد نیاز برای برق ساختمان بیشتر باشد، طول عمر این ابزارآلات نیز بیشتر می‌شود. برخی از ابزارآلات مورد نیاز برق کشی ساختمان نیز وجود دارند که دسته آن‌ها به شکلی ساخته شده است که عایق برق باشد تا فرد در هنگام کار برق ساختمان دچار برق کشی نشود. از این لوازم برقی توکار نیز می‌توان به سیم برش و انبردست اشاره کرد. در این قسمت می‌خواهیم به انواع لوازم برقی توکار و ابزارآلات مخصوص برق ساختمان بپردازیم و آن‌ها را بیشتر به شما معرفی کنیم.


متر

یکی از ابزارآلات مورد نیاز برای انجام کارهای فنی متر است. از این جهت متر یکی از لوازم برقی توکار ساختمان به حساب می‌آید که شما می‌توانید به وسیله آن فواصل پریزهای برق را از یک دیگر اندازه بگیرید و بسنجید که وسایل روشنایی مثل لوسترها باید در کجای خانه قرار بگیرد. همچنینی متر به شما کمک می‌کند برای برش سطوح علامت گذاری کنید.

چکش

چکش نیز یکی از ابزارآلات لوازم برقی توکار است. از چکش برای ایمن سازی جعبه تقسیم برق استفاده می‌شود.

تیغ موکت بری

شما در انجام پروژه‌های برق ساختمان به تیغ موکت بری نیز نیاز پیدا خواهید کرد. از تیغ‌های موکت بری برای قطع نوار و سیم‌های برق استفاده می‌شود.

پیچ گوشتی دو سو و چهار سو

یکی از مهمترین ابزار آلات لوازم برقی توکار پیچ گوشتی دو سو و چهار سو است که در انواع و اندازه‌های مختلفی وجود دارد و بهتر است زمان انجام کارهای فنی آن را همراه خود داشته باشید. برق کاران از پیچ‌گوشتی‌ها برای نصب صفحات پوششی، نصب خروجی‌ها و مواردی از این قبیل بهره می‌برند. دسته پیچ گوشتی‌ها با مواد عایقی پوشانده می‌شود تا هنگام کار با برق مشکلی برای برق کار به وجود نیاید.

سیم لخت کن

از دیگر ابزار آلات مورد نیاز یک برق کار سیم لخت کن است. از سیم لخت کن‌ها برای برش سیم یا برش قسمت محافظ سیم استفاده می‌کنند.

آلن

آلن یکی دیگر از ابزار آلاتی است که برق کاران در زمان انجام پروژه‌های برق ساختمان از آن استفاده می‌کنند. از آلن برای سفت کردن پیچ‌های مخصوص وسایل برقی استفاده می‌شود.




چرا در برق کشی ساختمان از لوله برق استفاده می‌شود؟


پیش از این که شما بخواهید سیم کشی برق ساختمان خود را انجام بدهید باید به این موضوع فکر کنید که از چه نوع سیم کشی می‌خواهید در برق ساختمان خود استفاده کنید. یکی از لوازم برقی توکار و همین طور یکی از راه‌های انجام سیم کشی ساختمان استفاده از لوله برق است. لوله برق سیم‌ها را در محفظه‌ای می‌پوشاند. این اتفاق باعث می‌شود که سیم‌ها بر اثر برخورد با شی خارجی بریده نشوند و از این طریق خطری متوجه شما نشود. در ادامه دلایل استفاده از لوله برق را در سیم کشی برق ساختمان بررسی خواهیم کرد.

محافظت از سیم‌ها در برابر آسیب

همان طور که گفته شد، یکی از ویژگی‌های لوله برق محافظت از سیم در برابر آسیب است. این موضوع به خصوص در شرایطی اهمیت زیادی پیدا می‌کند که سیم‌ها در معرض آسیب‌های مختلف قرار دارند. آسیب به سیم‌ها توسط عوامل خارجی باعث می‌شود که سیم‌ها پاره شوند و مشکلاتی مثل آتش سوزی به وجود بیاید. زمان استفاده از لوله برق، رشته‌های سیم برق در یک محفظه قرار می‌گیرند و از یک جعبه الکتریکی به جعبه الکتریکی دیگر می‌روند. نکته دیگری که شایان ذکر است، این است که لوله برق علاوه بر محافظت از سیم در برابر آسیب‌های خارجی از سیم در برابر آب نیز محافظت می‌کند.

لوله برق جنس بسیار محکمی دارد و همین طور دارای ساختار بسیار مقاومی است که می‌تواند از سیم‌ها محافظت کند. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید، انتخاب لوله برق مناسب است که باید بسته به نیاز شما و همین طور کد ملی برق شما انتخاب شود.

دوام مناسب

یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار مهم لوله برق دوام زیاد آن است و حتی انواعی از لوله برق مثل لوله برق پی وی سی مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی دارد. در نتیجه خیال شما از این جت هم راحت خواهد بود. حتی در صورت بروز مشکل در لوله برق به راحتی می‌توان آن را تعویض کرد.

تصویری از لوله برق


لوله برق چه انواعی دارد؟

در قسمت قبلی درباره چرایی استفاده از لوله برق و چرایی استفاده از این لوازم برقی توکار سخن گفتیم. در این بخش به این موضوع می‌پردازیم که لوله برق چه انواعی دارد:

کانال فلزی صلب (RMC)

کانال فلزی صلب یا RMC یکی از انواع لوله برق است. این نوع از لوله برق یک لوله فولادی گالوانیزه سنگین است که با اتصالات رزوه‌ای نصب می‌شود. این نوع از لوله برق در فضای باز استفاده می‌شود تا از آسیب به سیم‌های برق جلوگیری شود.

کانال فلزی میانی (IMC)

کانال فلزی میانی یا IMC نمونه‌ای نازک‌تر و سبک تر از RMC است. IMC کارکردی شبیه به RMC دارد و در موقعیت‌های مشابه می‌توان از هر دو نوع استفاده کرد. از آن جایی که کار با IMC آسان‌تر از کار با RMC است. در ساخت و سازهای جدید بیشتر از این نوع لوله برق استفاده می‌شود.

لوله‌های فلزی برق (EMT)

از دیگر انواع لوله برق می‌توان به لوله‌های فلزی برق یا EMT اشاره کرد. این نوع از لوله برق از گالوانیزه ساخته می‌شود، جنس انواع از این نوع لوله برق از آلومینیوم است. در حرفه سیم کشی ساختمان به EMT دیواره نازک نیز می‌گویند و دلیل این نام گذاری نیز این است که این نوع از لوله برق باریک و سبک است. نکته قابل توجه در زمینه این نوع از لوله برق، این است که از EMT برای ساختمان‌های مسکونی و اماکن تجاری استفاده می‌شود و به طور معمول از آن در فضای باز استفاده نمی‌شود. در صورت از این نوع لوله برق در فضای بیرونی باید برای آن از اتصالات ضد آب استفاده می‌شود.

لوله‌های غیر فلزی برقی (ENT)

لوله‌های غیر فلزی برقی یا ENT یکی از انواع لوله برق است. این نوع از لوله برق انعطاف پذیر است و از پلاستیک ساخته می‌شود و سیم‌های برق را از رطوبت حفظ کند. ویژگی دیگر این نوع از لوله برق، این است که درباره شعله آتش مقاوم است. اتصالات در این نوع از لوله برق به راحتی انجام می‌شود. برعکس لوله‌های برق قبلی که امکان نصب آن‌ها در فضای خارجی بود، از این نوع لوله برق تنها می‌توان در محیط‍‌های داخلی و به خصوص در داخل دیوارها استفاده کرد. همین طور این نوع از لوله برق را می‌توان در بلوک‌های بتونی تعبیه کرد.

سیم فلزی انعطاف ناپذیر (FMC)

به لوله فلزی انعطاف پذیر یا FMC، گرینفیلد هم گفته می‌شود. گرینفیلد شخصی است که این نوع از لوله برق را اختراع کرد. این لوله‌ها ساختاری مارپیچی دارند که باعث می‌شود، انعطاف بسیار زیادی داشته باشند. همین موضوع باعث می‌شود که به این لوله‌ها، خرطومی برق نیز گفته شود. ویژگی انعطاف پذیری خرطومی برق باعث می‌شود که راحت‌تر در دیوارها یا در دیگر سازه‌ها جا می‌گیرند. این نوع از لوله برق در مکان‌های خشم و سرپوشیده استفاده می‌شود.

لوله فلزی قابل انعطاف با مایع (LFMC)

از دیگر انواع لوله برق می‌توان به لوله فازی قابل انعطاف با مایع یا LFMC اشاره کرد. این نوع از لوله برق نیز همچون مورد قبلی که بررسی کردیم، نوعی لوله خرطومی است و بسیار انعطاف پذیر است و روکشی پلاستیکی دارد. ویژگی این نوع از لوله خرطومی این است که اتصالات آن ضد آب است. این نوع از لوله برق به طور معمول در فضای باز به عنوان مثال واحد‌های تهویه هوا استفاده می‌شود.

لوله برق پی وی سی (PVC)

یکی از مشهورترین انواع لوله برق، لوله پی وی سی (PVC) است. پی وی سی مخفف عبارت پلی وینل کلراید است. این لوله بسیار محکم است و شبیه به لوله‌های پلاستیکی است و با اتصالات پلاستیکی نصب می‌شود. لوله‌های پی وی سی را می‌توان پس از گرم کردن خم کرد. از آن جایی که تمامی اجزای این لوله برق، از خود لوله گرفته تا اتصالات آن پلاستیکی است. لوله‌ای ضد آب به حساب می‌آید و باعث می‌شود که این لوله ویژگی‌های منحصر به فرد و کاربردهای گوناگونی پیدا کند. یکی از این کاربردها این است که می‌توان لوله برق پی وی سی را درون زمنی دفن کرد چرا که دیگر دچار خوردگی نخواهد شد.

 

برای نصب لوله برق از چه اتصلاتی استفاده می‌شود؟

برای آن که بتوان نصب انواع لوله برق به اتصالات مختلفی نیاز است که هر کدام از این اتصالات از انواع مختلفی دارد و هر نوع ویژگی و کارکرد مختص به خود را دارد. در این بخش قصد داریم به انواع مختلف اتصالات لوله برق همچون زانویی برق بپردازیم:

زانویی برق

همان طور که می‌دانید، مسیر سیم کشی برق ساختمان راست نیست و ما نیاز داریم که در برخی از مواقع مسیر سیم‌ها را کج کنیم. در روش سیم کشی با لوله برق این موضوع کمی مشکل به نظر می‌رسد، چرا که خم کردن لوله برق کار بسیار سختی است. این مشکل به راحتی با کمک زانویی برق حل می‌شود. زانویی برق چنین وظیفه دارد، دو لوله را در زوایای گوناگون به یک دیگر وصل کند. زانویی برق در انواع مختلف خود می‌تواند دو لوله با زاویه 90 درجه را به هم وصل کند.

بوشن

در زمان سیم کشی برق ساختمان گاهی اوقات این اتفاق نیز رخ می‌دهد که فاصله دو لوله برق به حدی است که نمی‌تواند به یک دیگر برسد و این موضوع باعث ایجاد مشکلات مختلفی می‌شود. برای این مشکل نیز از اتصال بوشن استفاده می‌کنندو با کمک اتصال بوشن می‌توان دو لوله را که قطر هم اندازه‌ای دارند، به هم وصل کرد. اتصال بوشن نیز انواع مختلفی دارد و هر کدام از انواع آن نیز از جنس خاصی شده است که از آن‌ها می‌توان به بوشن برنجی اشاره کرد.

جعبه تقسیم گرد

جعبه تقسیم گرد نیز یکی از اتصالات مورد نیاز برای سیم کشی برق ساختمان به وسیله لوله برق است. جعبه تقسیم انواع بسیار مختلفی دارد و هر کدام کارکرد مخصوص به خود را دارند که از آن‌ها می‌توان به جعبه تقسیم گرد اشاره کرد. ویژگی جعبه تقسیم گرد در سیم کشی برق ساختمان این است که لوله‌ها را به هم ارتباط می‌دهد و همین طور از دیگر سیم‌ها انشعاب می‌گیرد. جعبه تقسیم گرد نیز در جنس و اندازه در انواع مختلفی تولید می‌شود.

اتصالات در دار

از دیگر اتصالات مورد نیاز هنگام کار با لوله برق در سیم کشی برق ساختمان می‌توان به اتصالات در دار اشاره کرد. اتصالات در دار انواع مختلفی دارد که از آن‌ها می‌توان به دو راهی، سه راهی و زانویی در دار اشاره کرد. کارکرد و ویژگی اتصالات در دار این است که زمانی که طول لوله بسیار زیاد است و نیاز است که لوله برق بیشتر از دو بار خم شود، از اتصالات در دار استفاده می‌شود. از دیگر ویژگی‌ها اتصالات در دار این است که زمانی که می‌خواهیم از لوله انشعاب بگیریم، می‌توانی از این نوع اتصالات استفاده کنیم.

تبدیل

تبدیل هم از اتصالات لوله برق به شما می‌آید. گاهی اوقات در زمان سیم کشی برق ساختمان نیاز است که در حالی که از جعبه تقسیم سه راهه یا چهار راهه با سوراخ‌های هم اندازه استفاده کنند اما از لوله برق انشعاب کمی بگیرند. برای این موضوع از اتصال تبدیل استفاده می‌کنند.


جمع بندی

امروزه ما همه کارهای روزمره خود را با وسایل برقی انجام می‌دهیم و همین موضوع باعث شده است که برق و شیوه درست و استاندارد برق کشی اهمیت فوق العاده‌ای در پروژه‌های ساختمانی ایفا کند. در برق کشی نیز مثل دیگر فعالیت‌های فنی نیاز است که ابزار آلات و لوازم استانداری برای انجام کار استفاده شود. اگر وسایل مصرفی در زمینه سیم کشی برق ساختمان مناسب نباشد، ممکن است که اتفاقات بسیار ناگواری چون آتش سوزی در ساختمان رخ دهد. در این متن ما به ابزار آلات مختلف برق کشی ساختمان پرداختیم و با جزئیات بیشتری به لوله برق، انواع لوله برق و اتصالات آن پرداختیم.

در قسمت نخست متن به ابزار آلات مربوط به برق کشی پرداختیم و از ابزار آلاتی چون سیم لخت کن، پیچ گوشتی دو سو و چهار سو و مواردی از این قبیل نام بردیم. در بخش بعدی به این موضوع پرداختیم که چرا باید از لوله برق استفاده کرد و استفاده از لوله برق چه مزایایی دارد. در این بخش نیز گفتیم که ویژگی به خصوص لوله برق این است که از سیم‌های برق در برابر رطوبت و آب همین طور صدمه‌های خارجی محافظت می‌کند و از طرف دیگر طول عمر بسیار خوبی دارد. در بخش بعدی به انواع لوله برق پرداختیم و انواع مختلف آن را نام بردیم و در مورد آن‌ها به طور کوتاه توضیحاتی ارائه دادیم. در بخش پایانی نیز به اتصالات لوله برق پرداختیم. اتصالات لوله برق ابزار آلاتی هستند که در زمان بروز مشکل هنگام نصب لوله برق می‌توانیم از آن‌ها استفاده کنیم.


https://www.thespruce.com/top-electrical-tools-1152575

https://www.thespruce.com/top-electrical-testers-1152571

https://www.thespruce.com/electrical-wiring-1152909

https://www.thespruce.com/why-use-conduit-1152894

https://www.ecstuff4u.com/2019/11/advantage-disadvantage-conduit-wiring.html

https://www.thebalancesmb.com/seven-types-of-electrical-conduits-844832

1 دیدگاه در “آشنایی با انواع لوازم برق کشی ساختمان 

  1. وقری گفت:

    جالب بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *